Breaking News
Loading...
środa, 3 lipca 2013

Info Post
 Niewłaściwe żywienie jako czynnik chorobotwórczy...


 Jednym z najistotniejszych czynników mających wpływ na funkcjonowanie organizmu jest żywie- nie. W zależności od przyjętego modelu żywienia można wywołać chorobę albo przywrócić zdrowie. Wielkim problemem współczesnego świata jest panujący powszechnie brak świadomości o choro- botwórczych właściwościach większości z naszych codziennie spożywanych pokarmów. Przyczyną tego jest to, że: - choroby „żywienia” rozwijają się podstępnie i przewlekle, - pokarm jest uważany za szkodliwy jedynie wtedy, gdy nam szkodzi, - jesteśmy przyzwyczajeni do własnego modelu żywienia, - objawy chorób wiążemy z procesem starzenia się, a nie z żywieniem, - wiedza o wartości biologicznej pokarmu jest znikoma. Przez dziesiątki lat obowiązywał w krajach uprzemysłowionych model żywienia oparty na spoży- waniu mięsa, nabiału, zboża, warzyw i owoców. Ta standardowa dieta zawierała nadmiar tłuszczu i chole- sterolu, niedobór błonnika, witamin, mikroelementów i okazała się chorobotwórcza. Nadal panuje powszechna opinia, że: białko zwierzęce jest niezbędnym pokarmem, że należy je spożywać w dużej ilości, żeby nie było niedoborów i że ma ono wyższość nad białkiem roślinnym. Jak wykazały badania na zwierzętach, duża podaż białka zwierzęcego stymuluje wzrost i dojrze- wanie, ale równocześnie wywołuje podatność na choroby i skraca życie. Nadmiar białka zwierzęcego w diecie, nie może odkładać się w organizmie, musi ulec spaleniu, zużywając bezcenną energię. Pokarm białkowy zakwasza organizm i obciąża dodatkową pracą nerki. Wysokie spożycie białka zwierzęcego po- woduje utratę wapnia z moczem, rozwój kamicy nerkowej i osteoporozy (odwapnienie kości). obecność związków purynowych w mięsie sprzyja rozwojowi skazy moczanowej, kamicy nerkowej, a ponadto wy- wołuje uzależnienie. Spożycie mięsa daje przejściowo poczucie siły, analogicznie jak po kawie. W związ- ku z tym wielu chorych wyraża niechęć do zmiany diety na wegetariańską. Mięso poddane obróbce termicznej gnije w jelitach, jest czynnikiem toksycznym, przewlekle za- truwającym organizm, powodującym wzrost: leukocytozy, prostaglandyn zapalnych PGE2, lepkości krwi (co sprzyja zakrzepom), poziomu hormonów estrogennych, prolaktyny, kortyzonu, sprzyja rozwojowi 6
chorób zwyrodnieniowych.

 Mięso zawiera cholesterol i tłuszcze stałe, co także sprzyja rozwojowi miaż- dżycy. Mleko krowie, zwłaszcza pasteryzowane (gotowane), analogicznie jak mięso, podlega gniciu w je- litach, może być także przyczyną zmian zwyrodnieniowych, miażdżycy (kazeina, cholesterol, tłuszcze), odwapnienia kości (białko, fosforany) i alergii (migreny, zaburzenia emocjonalne, bóle brzucha, arytmie, katar, obrzęki stawów itp.). Mleko od krowy jest najzdrowszym pokarmem dla cieląt, lecz nie dla czło- wieka. Amerykański National Research Council zalecał w latach 80. dla ważącego 80 kg mężczyzny zale- dwie 56 g białka, a dla kobiety ważącej 58 kg – 44 g białka na dobę. Typowa zachodnia diet obfitująca w białka i tłuszcze zwierzęce oraz uboga w błonnik jest związa- na z podwyższonym ryzykiem nowotworów (sutka, okrężnicy, prostaty), chorób serca, otyłości, cukrzycy i osteoporozy. Jest główną przyczyną zwiększonej śmiertelności i chorobowości. Tłuszcze nasycone (zwierzęce i oleje roślinne utwardzone) podnoszą poziom cholesterolu i osłabiają odporność immunolo- giczną. Dieta bogata w tłuszcze i cukier, przy braku substancji balastowych (błonnik), jest związana z ry- zykiem zachorowania na raka jelita grubego. Oleje roślinne mają ogromną wartość biologiczną, gdyż z nich powstają m.in. prostaglandyny przeciwmiażdżycowe i związane z obroną immunologiczną. Tylko oleje surowe (tłoczone na zimno) mają wartość i są przyswajalne, natomiast poddane rafinacji, utwardzaniu, mogą być chorobotwórcze. Podob- nie jak węglowodany, mogą blokować aktywność enzymu delta 6-desaturazy, co uniemożliwia syntezę prostaglandyn. W takim przypadku spożywanie oleju wiesiołkowego usprawni produkcję bezcennych prostaglandyn. Biały cukier uważa się za „białą truciznę”, gdyż wywołuje najwięcej chorób cywilizacyjnych. Wśród nich szczególnie ważny jest rozwój tzw. zespołu X, który powstaje m.in. pod wpływem diety bo- gatowęglowodanowej. W skład zespołu X wchodzi: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroba wieńcowa oraz zaburzenia poziomu lipidów we krwi. Choroby te mają wspólną przyczynę – niewrażliwość komó- rek organizmu na własną insulinę. Pod wpływem diety bogatej w cukier, może rozwijać się także: próchnica, kamica żółciowa, ner- kowa, choroby reumatyczne, zwyrodnieniowe kości, zakrzepy, osłabienie odporności immunologicznej. Cukier drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego, hamując rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit, upośledza przyswajanie pokarmów i witamin. Biały cukier i biała mąka są uważane za najszkodliwsze produkty współczesnej diety. Są one po- zbawione niezbędnych dla ich przyswojenia witamin (z grupy B), mikroelementów (m.in. wapnia, fosfo- ru, magnezu i chromu), odbierają organizmowi te substancje, zaburzając przemiany białek i tłuszczy. Brak witamin i mikroelementów objawiają się jako chroniczne zmęczenie, brak koncentracji, zaburzenia rytmu snu, osłabienie odporności na infekcje dróg oddechowych i in. Nadmierne spożywanie tłuszczy, białka zwierzęcego i cukrów sprzyja powstawaniu w organizmie aktywnych związków zwanych wolnymi rodnikami. Cząsteczki te mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe, uwalniają enzymy komórkowe, doprowadzając do szeregu zmian wstecznych: samotrawie- nia, martwicy, zapalenia, niedokrwienia i zwyrodnienia. Produkty smażone, wędzone, spleśniałe zawiera- ją ogromne ilości nadtlenków, które są także źródłem wolnych rodników. W przypadku zużycia własnych enzymów przeciwutleniaczy (antywolnorodnikowych) oraz niedoboru w diecie witamin zmiatających wolne rodniki (beta karoten, witamina E i C) – dochodzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych. przetwo- rzona i skażona żywność zamiast zabezpieczać przed wolnymi rodnikami dostarcza ich dodatkowo. Nie- dobór antyoksydantów w diecie prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu. Jest to mechanizm obronny, gdyż uszkodzone na drodze wolnorodnikowej śródbłonki naczyń są „zalepiane” cholesterolem. Rozwija się wówczas miażdżyca. Błonnik jest składnikiem roślin, nie występuje w produktach zwierzęcych. Przyspiesza pasaż jeli- towy, wchłania: wodę, szkodliwe toksyny, metale ciężkie i cholesterol napływający z żółcią. Działa oczyszczająco na jelita, wymiatając jak szczotką odpady. Szczególnie istotna jest rola błonnika rozpusz- czalnego, który zwiększając wydalanie kwasów żółciowych, czyni żółć antykamiczną, a organizm pozba- wia cholesterolu. To błonnik zwalnia przyswajanie cukru z jelit, chroniąc przed gwałtowną zwyżką poziomu gluko- zy we krwi, co ma istotne znaczenie m.in. w cukrzycy. Niedobory błonnika w diecie są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych.
Autor: dr med. Ewa Dąbrowska „PRZYWRACANIE ZDROWIA ŻYWIENIEM” 2002

0 komentarze:

Prześlij komentarz