Awokado przepisy na pasta z awokado awokado jak jeść olej z awokado i awokado właściwości wszystko na ten temat w tym poście.
Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) –dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego oraz potasu jest jednym z lepszych owoców ,które mają pozytywne działanie na ciśnienie krwi w naszym organizmie.Jeśli masz podwyższony cholesterol i nie wiesz jak obniżyć cholesterol dobrym rozwiązaniem jest dieta na cholesterol. Dobrym i skutecznym owocem który powinien znaleźć się w tej diecie jest awokado.
Awokado to owoc o dużej zawartości dobrych tłuszczów.Pasta z awokado którą zrobimy sami w domu dobrze
nadaje się nim np.
smarować pieczywo, a będzie tak samo
smaczne jak z masłem, ale
zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.
Lecznicze właściwości awokado ???
Awokado
jako owoc posiada w sobie dużo wartości odżywczych.Owoc ten
posiada
dużą zawartość niezbędnych witamin i minerałów dla naszego
organizmu
np. likopen, potas, witaminy
C, E,A, z grupy B,
luteinę i zeaksantynę
W awokado jest też
dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad
prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera
sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe,
a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy,
który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jedzenie awokado
dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.
Sprawdzony sposób na jedzenie awokado.
Wybieramy
awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku
owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na
pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w
przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz