Breaking News
Loading...
piątek, 26 grudnia 2014

Info Post

Awokado przepisy na pasta z awokado awokado jak jeść olej z awokado i awokado właściwości wszystko na ten temat w tym poście.


Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer)dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego oraz potasu jest jednym z lepszych owoców ,które mają pozytywne działanie na ciśnienie krwi w naszym organizmie.Jeśli masz podwyższony cholesterol i nie wiesz jak obniżyć cholesterol dobrym rozwiązaniem jest dieta na cholesterol. Dobrym i skutecznym owocem który powinien znaleźć się w tej diecie jest awokado.


Awokado to owoc o dużej zawartości dobrych tłuszczów.Pasta z awokado którą zrobimy sami w domu dobrze nadaje się  nim np.

smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale 
zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.


Lecznicze właściwości awokado ???

Awokado jako owoc posiada w sobie dużo wartości odżywczych.Owoc ten
posiada dużą zawartość niezbędnych witamin i minerałów dla naszego
organizmu np. likopen, potas, witaminy C, E,A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.


Sprawdzony sposób na jedzenie awokado.



Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz