Breaking News
Loading...
poniedziałek, 5 stycznia 2015

Info Post

W których produktach występuje błonnik.

Większe spożywanie błonnika wiąże się z niższą zapadalnością na choroby serca!



Według badania naukowego opublikowanego w sieci 22 stycznia 2014 roku kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zapobiegać zmniejszaniu się objętości mózgu u osób starszych.



Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) został zmierzony u 1 222 kobiet, które zostały  zakwalifikowywane do Women's Study. Po ośmiu latach, kiedy średnia wieku kobiey wynosiła około 78 lat, wykonano badania rezonansu magnetycznego głowy w celu pomiaru objętości ich mózgu. Okazało się, że kobiety w wyższym poziomie kwasów omega-3 we krwi miały większą objętość mózgu.Osoby z dwukrotnie wyższy poziomem omega-3 miały o 0,7% większą objętość mózgu.

Co twierdzi autor badania tego testu...




Jeden z autorów badania twierdzi, że wyniki wskazują na to, że kwasy omega-3 opóźniają fizjologiczną utratę komórek mózgowych. To nie wszystko, bowiem kobiety, które miały wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi miały również 2,7% objętość hipokampa, który jest elementem układu limbicznego odpowiadającego głownie za pamięć. Hipokamp odgrywa ważną rolę w konsolidacji informacji z krótkotrwałej do długotrwałej i orientacji przestrzennej. Przypomnijmy, że w chorobie Alzheimera hipokamp zaczyna zanikać zanim pojawiają się pierwsze objawy choroby.

0 komentarze:

Prześlij komentarz