Sałatka z wątróbką i sosem malinowym...
SAŁATKA NA 2 Porcje :
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula szalotka
- 1/2 opakowania mix sałat
- 1/2 szklanki świeżych malin
- szczypta pieprzu
Sos malinowy :
- 1 szklanka świeżych malin
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
- Do garnka wrzucić maliny dodać miód i rozpuścić na małym ogniu.
- Gdy maliny rozpadną się wlać ocet balsamiczny, wino i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotować cały czas na małym ogniu mieszając tak długo aż sos będzie gęsty. Sos należy przetrzeć przez sitko.
- Wątróbkę oczyścić z błon (można oprószyć mąką) i usmażyć na patelni. Solimy na końcu.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
- Na talerzach ułożyć mix sałat na to pokrojoną w krążki cebulę, wątróbkę i świeże maliny.
- Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.
Wartości odżywcze w 1 oprcji :
- Białko:31,5 g
- Węglowodany: 18,5 g
- Tłuszcze: 10 g
- Kcal: 326
Smacznego !!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz